עבודה סמנריונית על חייו של אבי כפליט במחנה הפליטים "גאולה" באיזור עדן.

רישומים וחוויות מתהליך כתיבת עבודה סמנריונית על חייו של אבי כפליט במחנה הפליטים "גאולה" באיזור עדן וחלקים מהעבודה עצמה.

למה דווקא מחנה חאשד?
שני הורי עלו לישראל מתימן. אמי עלתה בשנת 1945 בהעפלה בלתי ליגאלית מעדן לישראל, אבי ומשפחתו הגיעו אל עדן שבועות בודדים לאחר משפחת אמי אך במהלך שבועות אלו התרחשה דרמה עולמית: מלחמת העולם השנייה הסתיימה ויהודי תימן שהיו בעדן מצאו עצמם חסרי יכולת לעלות לארץ ישראל, עד 1949, שנה לאחר קום המדינה.
השנים בעדן זכורות היטב לאבי וכילדים הוא נהג לספר לנו סיפורים רבים על ה"מחנה". הסיפורים היו בעלי נופך אקזוטי ונשמעו לאוזן הצברית לעיתים קרובות כמו סיפורי אגדות: חיים במדבר במחנה מגודר שיש לשמור את גדרותיו יום ולילה, מנהלים שצריך לבקש רשותם לפני כמעט כל פעולה, צורך להתמודד עם קשיי מזג האוויר והרעב, התחפשות לערבי כדי להיכנס לעיר עדן והסיפור הנורא על פרעות עדן שהיו קיימות רק בסיפורים של אבא ולא למדנו עליהן בבית הספר.

הנושא האקזוטי ריתק אותי והחלטתי לעסוק בו בעבודתי.

יום שבת, 13 בנובמבר 2010

גוגל ספרים

כבר ציינתי שסדר וארגון הם משהו רחוק ממני, לכן לצורך הכנה יעילה של העבודה סיגלתי לי שיטת עבודה שתתאים לאימפולסיביות שלי:

יש לי שני מסמכי word איתם אני עובדת במקביל. אחד הוא למעשה טבלה שמחולקת לפי ראשי הפרקים של העבודה, ועבור כל ראש פרק מועתק המידע ממקורות שונים שדיברו על אותו נושא. השני הוא בעצם העבודה עצמה שבתוכה אני ממזגת את כל המקורות לתוך פרק.
התהליך הוא איטי מאוד משום שבכל פעם אני מגלה עוד מידע שקשור לנושא שכבר סיימתי למזג ואז אני מתחילה את עבודת המיזוג מהתחלה. בעצם ניתן לומר שאני עובדת יותר לרוחב ופחות לאורך כך שאני חוזרת כמה וכמה פעמים אל כל מקור.

יש ספר אחד שבאופן קבוע אני לא מוצאת בו מידע ובתחילת הדרך דמיינתי לי שאני ממציאה חיפוש אלקטרוני שמוצמד לספר, מקלידים בו את המילה הרצויה והוא בתמורה מציג באיזה עמוד מופיעה אותה מילה, לא בקשה מוגזמת!

בחיפוש אקראי בגוגל מצאתי שהספר הנ"ל ממופה בגוגל ספרים וחיי השתנו ללא היכר. הנה קישור דוגמה לחיפוש האלקטרוני שכה ביקשתי בספר. הקריאה אינה נוחה ולא כל הדפים מוצגים, כראה משום זכויות יוצרים, אולם אין לי צורך באלה, אני רק רוצה למצוא באיזה עמוד מופיעים נתונים ספציפיים, הרי יש לי את הספר הפיזי ברשותי.
בדרך כלל אומרים להיזהר במשאלותינו, הפעם משאלתי התקיימה ואף לטובה :-)


2 תגובות:

Hila Levy אמר/ה...

יפיתוש, את כותבת ממש יפה.
אני נהנית להיחשף לסיפור של אבא שלך ולשמוע עוד על עולם שאינני מכירה.
מחזקת את ידייך בכתיבת העבודה, ובכלל בחקר הנושא, כל זמן שיש מי יספר...
מחכה להמשך.
:-)

רפאל חתוכה אמר/ה...

שלום יפית !!
שמי רפאל חתוכה.
נולדתי בעדן להורים שהגיעו מרדאע, תימן. אבי היה מראשוני מחנה גאולה,
והתמנה על ידי ד''ר בייגל לפקיד הראשי של המחנה ולעוזרו האישי (ראי "תימן ומחנה גאולה"). אני גדלתי במחנה.
(נראה לי שמגיל שנה ועד גיל 4 +חודש).
הכתיבה שלך יפה ומעניינת.
אשמח אם יתאפשר לי לקרוא את עבודתך.
ראש השומרים במחנה היה סעדיה חתוכה,
שבהמשך יעמוד בראש המועצה המקומית יהוד כ- 18 שנה. אחי סעדיה חתוכה,
היה מורה במחנה למרות - שהיה צעיר מתבגר (בינואר 1949 היה בגיל 17).
אני שותף לתובנות שלך לגבי מה שקרה במחנות. אני לא רוצה לשפוט את ההנהלה הציונית אבל במושגים של היום, ממשלות היו נופלות על המחדלים, האדישות, חוסר האיכפתיות והזלזול בחיי אדם שהיה מצד ההנהגה הבכירה של העם היהודי באותה עת.